• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
School voor Samen

School voor Samen

De hele beweging van het leven is leren

“Waarheid is de basis voor het omvormen van het gehele rijk. Betrouwbaarheid bereikt zelfs varkens en vissen.”  I Tjing . 61

  • Welkom
  • Over de school
  • Aanbod
    • Verder met Jezelf
    • Verder met Elkaar
    • Verder met de Wereld
  • Schoolplein
  • Inge Knoope
Leer Inge kennen
Leer Inge kennen
Leer Inge kennen

Hallo bezoeker.
Wat fijn dat je er bent!

Met veel interesse ga ik de ontmoeting met jou aan.
Ik heb diep respect voor jouw reis en sta graag samen met jou stil, bij wat daar essentieel in is. Laat ons met enthousiasme, humor en inspiratie het dagelijks leven inzichtelijker maken, terwijl ieder van ons vaart op het eigen innerlijke kompas.

Volg Inge op Instagram

Wereldwaarheden. “Er heerst tegenwoordig een to Wereldwaarheden.

“Er heerst tegenwoordig een tolerante houding over waarheden. Iedereen mag denken wat ie zelf wil. Maar hoe staat het begrip ‘waarheid’ eigenlijk ten opzichte van tolerantie? Is tolerantie niet vaak een eufemisme voor ‘de ander interesseert me niet’?”

Deze overpeinzing lees ik in de afscheidsbrief van Michiel Rietveld. Ruim een halve eeuw verzorgde deze bijzondere landbouwkundige inspirerende cursussen en opleidingen voor moestuinders, boeren en tuinders. Geleidelijk rekte hij de basis op naar voeding, natuurwezens en sterren en planeten, vandaar weer naar de oorsprong van kosmos, mens en aarde. Want zo existentieel is het onderwerp ‘landbouw’ natuurlijk wel. Dat gaat over ons, mensen, en over de wereld en haar waarheden.

Wereldwaarheden zijn universeel en gaan ver voorbij aan je persoonlijke meningen. Dat zijn maar deel-perspectieven op het geheel.

“Ik denk dat ik daarom wiskunde en geometrie zo fijn vond op school” peinst hij verder: “als je de stelling van Pythagoras zelf doorzien hebt hoef je nooit meer te zeggen: ‘zegt Pythagoras’. Het is geworden tot een eigen weten, een wereldwaarheid. Misschien formuleert iemand anders bv. in achter Azië dezelfde waarheid anders, maar inhoudelijk is het gelijk met de stelling van Pythagoras.”

Met deze beschouwing neemt Michiel - midden in de landbouwcrisis - afscheid van zijn docentschap. 
Met welk inzicht laat hij ons dan nu achter?  Dat natuurlijk niemand ‘de’ waarheid heeft maar dat die wel kenbaar is. Wanneer we tenminste het grotere geheel in acht nemen.

“Wereldwaarheden werden vroeger in mysteriescholen geleerd door de ingewijden. Waren de leerlingen uitgeleerd, zelf ingewijd, dan trokken ze de wereld in om wat ze geleerd hadden te verkondigen aan de andere mensen.”
De scholen en universiteiten die daaruit ontstonden hielden lange tijd die functie. Maar sinds kort ligt dat anders: 
“Ieder mens is nu uitgedaagd om zelf te leren weten van wereldwaarheden. Dat is de ontwikkeling van de moderne mens.”

De uitdaging is om verschil te maken tussen waarheid en mening. Waarheid is een wetmatigheid. Iets wat je je eigen kan maken door onderwerping aan het leven, omdat iets is wat het nu eenmaal is.
Waarheid kunnen we proeven, voelen en zien. Die pr Waarheid kunnen we proeven, voelen en zien. Die praten we onszelf niet aan.
‘Vaderdag op #Oerol’ would be like… 💦 De ‘Vaderdag op #Oerol’ would be like… 💦

De hoeder op afstand, die op het leven vertrouwt. En daarom de betrouwbare vader is.
De levenscyclus: steeds dezelfde soort levenservar De levenscyclus: steeds dezelfde soort levenservaringen in steeds weer een nieuwe generatie. 

Als er al één belangrijkste verantwoordelijkheid te benoemen valt voor ouders, dan moet het zijn dat je je kinderen op het juiste moment vast te houden hebt én tegelijkertijd los te laten hebt. De volgende generatie heeft haar kracht - om op een eigen manier de allerhoogste zorgen het hoofd te kunnen bieden - daaraan te danken dat hen het leven wordt toevertrouwd. 

Deze ervaringen maken van de opeenvolging van levens een doorgaande cyclus, die elke generatie onherroepelijk bindt aan degenen die het leven hebben doorgegeven en aan degenen voor wier leven het verantwoordelijk is, of zal zijn. Je zit altijd tussen je ouders en je kinderen in. 

Het zich zien voltrekken van die levenslange cyclus, trekt je als oudere in een terugblik op je eigen jaren als vader of moeder. Jaren van een actieve verantwoordelijkheid voor het voeden van de volgende generaties. Maar ook in een integratie van eerdere levenservaringen van zorg en zelfzorg, als kind van een stel ouders en als nazaat van de overledenen.

Al met al is het voor iedereen, in welk stadium van deze cyclus dan ook, belangrijk om te voelen dat je in de eindeloze reeks van doorgaand leven opgenomen bent. 

Gezonde kinderen zullen zodoende niet bang zijn voor het leven en hun ouders zullen niet bang zijn voor de dood.

#21diner
Dag lieve volgers en lezers, dankjewel 🙏🏻 Na Dag lieve volgers en lezers, dankjewel 🙏🏻 Na 1700 berichten en bijna vijf jaar toewijding, om elke dag hier iets met jullie te delen, komt dan toch het moment om daar weer eens mee te stoppen. Voor mijzelf geheel onverwacht. En eigenlijk vooral omdat ik Instagram zélf geen fijne ruimte meer vind. De komst van steeds meer gesponsorde berichten heeft mij geërgerd maar nu zijn het de reels ‘omdat ik reels heb bekeken’ die ik bekeek ‘omdat ik reels heb bekeken’ enzovoort…  waar ik om te beginnen nooit om heb gevraagd. Tijdrovend. 

Ik voel me uitgedaagd om het heilige ‘moeten’ eens een tijdje los te laten. 

Ik zal allicht nog wel eens langs komen om bij jullie te kijken hoe het met je gaat. En misschien omdat ik een gedachte wil uitdrukken. Voor nu wil ik mijn grote dankbaarheid uiten voor het mogen delen van van alles, samen op zoek naar het schone en het ware in het landschap dat ‘mens zijn’ heet. 
En dat boek, dat gaat er vast nog wel van komen! 

Het ga je goed. Ciao 
Inge 👋🏻

PS mocht je ooit een digitale galerie-ruimte vinden zonder reclame - dus waarschijnlijk tegen betaling - laat me weten 🤞🏻
‘De wereld veranderen’ dat kan niet. Maar je r ‘De wereld veranderen’ dat kan niet. Maar je relatie met de wereld veranderen, dat kan wel. De crux is dat de wereld voor jóu dan verandert. En dat verandert alles. 

Dit is geen trucje maar een serieuze wending. We hebben het tegenwoordig veel over de afgescheidenheid van de mens in deze cultuur en de catastrofale gevolgen daarvan voor de natuur. We weten allemaal dat we een weg uit deze multi-crisissituatie moeten zien te vinden. Ik leerde dat je uit die noodzaak kunt komen, om dat te moeten doen. En dat je kan ontspannen van de drang om de wereld te moeten verbeteren. Dat gebeurt door zelf ‘in te stappen’.

Wat is dan dat ‘instappen’? In de praktijk van de School voor Samen zie ik dat het niet alleen bij mij, maar ook bij anderen draait om de wending tot de eigen bezieling. En het ontroerende besef dat het wérkelijk om jezelf gaat. In die wending verander jij van toeschouwer naar deelnemer. 

Meer weten?
Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
Meer laden… Volg Inge op Instagram

Wie ben ik?

Mezelf typerend als ‘bevrijdend’ ben ik ondertussen meestal ook gewoon een aardig mens. Anderen beschrijven me als stevig, warm, geaard, precies, kraakhelder, goedlachs en aangenaam in de omgang. Van degenen die met me gewerkt hebben, zullen er tegelijkertijd velen zijn die voor het woord ‘onontkoombaar’ kiezen om de kracht aan te duiden waarmee ik contact met je maak. Al deze eigenschappen zet ik graag in, bij de uitoefening van het systemisch werk. 

Met een achtergrond in het ‘Emotioneel Lichaamswerk’ en de ‘Methodiek Transcendente functie van Lichaamstaal en Intonatie’ heb ik toegangkelijkheid ontwikkeld voor de diepten van de menselijke binnenwereld. Ik raak daarin niet snel de weg meer kwijt. Men zegt dat ik de gave heb om een veilige sfeer te creëren waardoor je ook met me mee durft, de diepte in. Mensen ervaren in mijn bijzijn een grote dragende kracht waardoor ze eerlijker worden en bereid zijn meer van zichzelf te laten zien. En als je er om vraagt, help ik je om aan het licht te brengen wat je mag inzien om daar in mee te kunnen.

Ik ben ook een principieel en origineel denker. Ik vind het leuk om datgene wat gezegd wil worden, met grote precisie te vangen in woorden. Als het moet, leg ik kernachtig op tafel waar het om gaat. Dat maakt me ook tot leraar. Ik kan verassende doorkijkjes geven en dwarsverbanden leggen waar je zelf nog niet op kwam. 

Ik streef er naar om de link te leggen tussen persoonlijke groei en dynamieken in groepen, relaties en gemeenschappen en ik verhoud me op die manier met de roep uit de samenleving om systeemverandering.

Wacht even … ‘systeemverandering’ en ‘systemisch werk’…

Hoe passen die twee bij elkaar?

Systemisch werk gaat over innerlijke processen van groei, heling en persoonlijke ontwikkeling. De term wordt echter steeds vaker gebruikt door mensen die het daar helemaal niet over hebben. Zij beogen een ‘systeemverandering’ en pleiten voor verandering van ‘de systeemwereld’. Dat gaat over structuren en sociaal politieke spelregels die uitgeoefend worden door instellingen en organisaties. Met de systeemwereld bedoelen we de samenhang tussen economie, politiek, technologie, onderwijs, wetenschap en gezondheidszorg. 
 
Toch opent zich hier een logische weg. Om systeemverandering te bewerkstelligen weten we inmiddels dat we de diepte in moeten, om te zoeken naar de werking van bewustzijn, bezieling en liefde. De bronnen van de grote verhalen, waarmee we elkaar kunnen vertellen hoe het leven zélf werkt. In onze binnenwereld kunnen we toegang krijgen tot die diepere bronnen, van waaruit we de meer technisch werkzame bestanddelen van een duurzame samenleving ook daadwerkelijk tot ontwikkeling kunnen brengen.

Het systemisch werk is daardoor niet langer uitsluitend een instrument voor persoonlijke groei maar is ook behulpzaam voor processen van besturing en inrichting van de maatschappij. We weten inmiddels dat systeemverandering onmogelijk is zonder persoonlijke transformatie. 

Leerproces

In deze kwestie ligt mijn zelfgekozen opdracht van waaruit ik al jaren mijn onderzoek doe. Ik ben van huis uit een sociaal wetenschapper die de weg kwijt raakte in de tachtiger jaren, toen economisering en automatisering het aller belangrijkste werden gevonden. Veilig onderdak bij mezelf vond ik júist door het systemisch werk.

De lessen die ik daaruit leerde zijn een belangrijke inspiratiebron. Inmiddels werk ik nu meer dan 20 jaar met mensen. Ik heb steeds omgevingen gezocht van vernieuwers en pioniers, om te begrijpen hoe werkelijke vernieuwing nou eigenlijk in z’n werk gaat en om over mijn eigen leerproces met anderen te kunnen uitwisselen. 

En ik heet je welkom, om ook jouw persoonlijke ontwikkeling te zien als essentieel en relevant voor onze gezamenlijke toekomst.

Wat je ziet 
hangt nooit van de omstandigheden af
maar vanwaar je kijkt

©2022 School voor Samen | e-mail: contact@schoolvoorsamen.nl | telefoon: 06 – 11 355 865 | webdesign en bouw: halfjuni.nl • webwerk